2009. augusztus 3., hétfő

Omelette "a la K.D."

Van egy Kosztolányi-novella, amiben a fiatal író (gondolom, Esti) európai barangolása során hullafáradtan és korgó gyomorral érkezik vonaton egy városba, ahol - ha jól emlékszem - átszállásra vár. (Ha otthon lennék, adnék pontos címet, elnézést, elkélne itt egy kis segítség.) A kispénzű diák betéved egy nagyon előkelő étterembe, tán csak az van nyitva. Kiszámolja, hogy csak egy omlettre (vagy rántottára) futja vízzel, a menü egyik legolcsóbb darabjára (előétel?). Előkelő, papírvékonyságú pirítóst szolgálnak föl hozzá, azt elrágcsálja, persze ettől, ha lehet, még éhesebb lesz. Soká és gondosan készül a tojásfogás, míg végre ünnepélyesen, búra alatt hozzák neki a pincérek, megadják a módját, ahogy mondani szokás. A tökéletes látvány érdekében mielőtt a tányérjára csúsztatják, lenyisszantják a hal alakú, amúgy szimpla omlett két végét, (vagy csak a farkincáját?), azt nem kapja meg. Borzasztóan sajnálja az elvesztett falatokat. Szégyelli magát egész idő alatt, míg végül túlzott borravalót ad a főpincérnek, és előre köszön neki a búcsúzáskor, majd éhesen, megsemmisülten elmenekül.

Hát ez jutott eszembe a mai bemutató órán készült képeket nézegetve. Kedvenc, csípős humorú chefem (aki Ducasse-szal is dolgozott, és annyira francia, hogy a vajat is bötörnek mondja) először két összefogott villával kavarta a serpenyőben a tojásokat, majd az edény nyelét rázogatva formázta, végül egy darab villa segítségével föltekerte. Midez kevesebb, mint egy perc lehetett. A tányéron lehet még tovább formázni egy ráborított tiszta konyharuhával, végül megkenni vajjal (emlékeztető: abból egy francia kornyhában sosem elég), hogy csillogjon. Hát nem így nézhetett ki szegény Esti omlettje??? (Voburn?)

7 megjegyzés:

  1. én most úgy ennék egy omlettet :)
    (a múlt héten egyszer reggeliztünk a párommal és én omlettet rendeltem és száraz volt :( azóta is ezen búsulok)

    VálaszTörlés
  2. Most találtam Rád és szorgosan olvasok vissza. :) Éhes vagyook!

    VálaszTörlés
  3. Kedves VKOrsi, dehát ha száraz volt, az egyenesen a tojás meggyilkolása! Itt a klasszikus iskola szerint úgy tanították, hogy "nice and blond" legyen, még csak nem is aranybarna, a közepe pedig lágy...megettem három tojásos omlettet ma, meg kéttojásos rántottát, mind én csináltam a gyakorlatin, ma tojásnap volt!!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Sziltó, hát, ha ennyire szereted a vajat...:)örülök, hogy tetszik!

    VálaszTörlés
  5. Szia,
    a zsebmano75@yahoo.com-ra kuldtem, mert ilyet hogy yahoomail, nem ismer. Ez a címed?

    VálaszTörlés
  6. valóban:

    kosztolányi dezső: esti kornél kalandjai(OMELETTE À WOBURN)

    itt:
    http://mek.niif.hu/00700/00745/00745.htm#1

    :D

    VálaszTörlés
  7. Kedves judor, köszönöm, köszönöm!!! Annyira hiányzik a bötűk magyar rendszerű míves összekapcsolása sokszor!!!
    Mindenkit bíztatok, kattintson a linkre! Klassz kis novella. Aszondja: "A történtek után azon se csodálkozott volna, ha a rántotta közepébe egy dió nagyságú gyémántot sütnek, oldalt egy rubinttal meg egy zafírral, s így csalódottan állapította meg, hogy az omelette à Woburn szakasztott olyan, mint az a rántotta, melyet édesanyja szokott készíteni. Ott nyugodott az ezüsttál közepén, mintegy elveszve a végtelen térben, hal alakúra sütve." - Kosztolányi

    VálaszTörlés