
Megvan az a luxus, hogy mosogatnunk nem kell. Erre megvannak a külsős emberek, a "kitchen porterek". Mindenki egyedül, önállóan főz. Ma sült csirkét csináltunk angol módra köretekkel, ennek megfelelően mindenki kapott egy egész csirkét, plusz zöldségeket. A csirkét előbb kéklánggal (blue torch) lefújjuk, áttörölgetjük, a bokájánál a vastag bőrt leégetjük, leszedjük a fölösleges zsírt, levágjuk a püspökfalat belül sárgás részét, levágjuk a szárnyvégeket és kiszedjük a "wishbone"-t, ami később a mellhús szeletelésénél az utunkban lenne. Nincs is annál szebb, mint mikor reggel kilenckor égett bőrszag terjeng a levegőben! Dehát ez ilyen... Ezek után megkötözzük, hogy csinosabb legyen, ehhez van egy szuperhatékony, 15 centis hosszú tűnk. Nem ám csak úgy be a sütőbe! Először a tűzhely tetején három oldalát átpirítjuk(a hátát kivéve) egy kis felolvasztott hájban, aztán be e sütőbe, háromszor 15 percre, ami szintén a három oldalt jelenti, vagyis mindegyikre negyedóra jut.
A köretek: karamellizált gyöngyhagyma, párolt brokkoli és karfiol, valami híg, barnás mártás, krumplipüré, és úgynevezett "bread sauce", ami állítólag az egyik legrégebbi szósz, amit ismerünk. Távol áll a magyar ízvilágtól: tejet forralunk - benne fűszerezésként fokhagyma, szegfűszeggel megszúrkált hagyma és egy bouquet garni - , lehúzzuk a túzről, lefedjük és állni hagyjuk kb. húsz percig. Majd friss kenyérmorzsára szűrjük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, csöpp tejszínt adunk hozzá, és összeforraljuk. A krumlipürét otthon, ha nagyon igényesek akarunk lenni, átnyomjuk a krumplinyomón, itt azonban ennél is továbbmentünk: finom szitán törtük át, és tényleg csodás habos lett, tiszta bébiétel. (Én bevallom, legtöbbször villával töröm össze odahaza...)
Ezt a menüt már másodszorra főztük, ami azért lehetséges, mert ez kisebbfajta vizsga lett volna. De nem lett. Ugyanis az első órára a beszállító hibájából tévedésből kacsát kaptunk csirke helyett, amivel persze ugyanúgy jártunk el, mégsem tartották volna igazságosnak. Annál jobb! A krumplipürét ugyanis szétsóztam teljesen...
És még valami: nagyon jólesik, hogy olvassátok, hogy van visszajelzés, köszönöm!!!!
Nagyon élvezem én is a leírásaidat!
VálaszTörlésEz tényleg nagyon jó!
VálaszTörlésArra emlékeztet, amikor diák voltam vendéglátóipari szakközépiskolában :-) Micsoda szép évek voltak!
Igazán élvezem én is a jó kis leírásaidat,k.... jók! Néhány érdekesebb receptel még boldogabb lehetnék,halmozd az élményeket. Pá
VálaszTörlésNa, akkor elmondom, h. ejszakankent hazaerve, az az elso, h. megnezem irtal-e TE es meg Valaki.Szivesen adok neked paprikat, ha tartanod kell a hataridot.
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörléstudnal meselni az osztondijrol? Hol talaltad, milyen feltetelek voltak, volt-e anyagi vonzata?
Amugy elvezetesek az irasok:-)! sok sikert!
és ami még fontosabb lesz - sok kitartast:-D
Szia, Péter, küldj emailcímet, légyszi, ide: zsebmano75@yahoomail.com
VálaszTörlésKedves Folkhagyma, írok majd recepteket is, de egyelőre nem írok alapanyag-mennyiségeket. Talán az nem mindig szükséges. A nizzai lecsó a leírás alapján megfőzhető, nem? :)
VálaszTörlés