2009. szeptember 5., szombat

1 down

Tegnap megvolt az írásbeli. Maximum 45 perc, hét oldal, többnyire feleletválasztós tesztsorok. Azt mondták, voltak korábban esszékérdések is, de miután ez gondot okozott azoknak, akik nem angol anyanyelvűek (és mi vagyunk többen), eltekintettek ettől.

Úgy kezdődött, hogy a táskákat ki kellett rakni oldalra. Megkaptuk a papírokat, fölírtam a nevem, mindenki elcsendesedett, és akkor megszólalt a békabrekegés. Ami az én telefonom volt. Mindig kikapcsolom, mindig, mindig, mindig. A béka egyre hangosabban és követelőzőbben brekegett, míg átviharzottam a terem egyik végéből a másikba, rosszalló tekintetek kereszttüzében. Na jó, volt aki röhögött, de nem sokan. Végre kinyomtam, de hirtelen nem tudtam a billentyűzárat föloldani. Nyomogattam a fránya kettőskeresztet ezerszer, semmi, már arra is gondoltam, hogy kiviszem a recepcióra, de mi van, ha ott megint rákezdi. Végül rájöttem: a csillag gomb a megoldás. A feloldás, a billentyűzáré. Úgy látszik, csöppet én is feszült voltam. Így indult. Ezúton is üdvözlöm G-t! :)

Nem volt nagyon bonyolult, többnyire olyan kérdések kerültek elő, amiket az órákon többször átvettünk, frissítettünk. Az egyetlen nehézség az volt, hogy tömve volt francia szavakkal és kifejezésekkel, például: mire használjuk a pate brisee-t, a choux pastry-t, vágási technikák és zöldségek párosítása, milyen hosszan főzzük a Fond Brun de Veau-t (alaplé), mik a Soupe a l'Oignon Gratinee (hagymaleves) hozzávalói, mi a zöld színű zöldségek főzési módja, és így tovább. Részletesebb kérdés volt a besamel elkészítése, onnan kezdve, hogy milyen eszközt használunk hozzá azon keresztül, hogy milyen színű roux-val (rántás) készült, egészen addig, hogy felhasználásig vízfürdőben pihentetjük. Volt beugratós kérdés is, mi a blind baking, amire az első lehetséges válasz: "baking with your eyes closed" volt. Hehe.

Sokat segített, hogy jó ideje heti két napot dolgozom "scholarship studentként" a suli konyháján: ezen belül előkészítettem a séfek bemutató óráihoz a hozzávalókat, a mise en place-t, ahogy mondják, sokszor az intermediate meg a superiour csoportnak, így mindenféle recepteken és kifejezéseken ezerszer átmentem.

A teszt a végső eredménynek csupán tíz százalékát adja, sokan ezért nem is vették nagyon komolyan. 45 százalék az eddigi gyakorlati órákon nyújtott teljesítmény, újabb 45 pedig a jövő heti vizsga, amire három fogás közül húzunk majd. Hétvégén beizzítom a tűzhelyet...

2 megjegyzés:

  1. Nagy kalap a továbbiakhoz (is)!! Brekk ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, a továbbiakhoz igazán szükségem lesz! Amúgy a brekegés tűnt annak idején az egyetlen normális csengőhangnak. :)

    VálaszTörlés